Automaatbak flush

Veel voertuigen hebben tegenwoordig een automaatbak. Door het gebruik vervuilt en verouderd de ATF-olie in deze bakken. In de loop der tijd kan dit versnellingsbak problemen veroorzaken.

Problemen kunnen zich onder andere uiten in het niet soepel schakelen, schommelen in toerental, bonken van de automaat en het overslaan van versnellingen.

Wij hebben veel kennis en ervaring met het spoelen van automaatbakken, en kunnen daardoor veel klachten verhelpen en voorkomen.

Automatische versnellingspook

Waarom automaatbak olie spoelen?

Met het spoelen van de automaat-olie vervangen we de complete olie en vuil. Bij een traditionele oliewissel(drain and fill) blijft er altijd restant olie achter(circa 40%), en daarmee ook de vervuiling. De nieuwe olie wordt dus direct vermengd met de oude olie, dit in tegenstelling tot spoelen.

Veel automaatbakken hebben vanaf de fabriek een longlife ATF olie. Veel autofabrikanten hebben geen onderhoudsinstructies voor het vervangen van de olie in de automaat, en claimen dat het nooit vervangen hoeft te worden. Dat is echter marketing gezien de producenten van automatische transmissies wel intervallen kennen voor de automaatbak olie. De meeste problemen met automatische versnellingsbakken worden dan ook veroorzaakt door vervuiling en ouderdom van de ATF-olie. In praktijk geeft zal dit zich uiten in slecht schakelen en het disfunctioneren van de automaatbak.

De oorzaak hiervan is de verandering van de ATF olie, waarvan niet alleen de viscositeit veranderd maar ook de opname van vocht (hygroscopisch) vuil (slijtage) en veroudering van de ATF olie waardoor de automaatbak componenten worden aangetast. Ook is de slijtage van de koppelingsplaten in de koppelomvormer een belangrijke factor. Deze kleine deeltjes zwerven in de ATF olie en zetten zich af in de hele automaatbak en beïnvloeden de stuurventielen en andere componenten. Tegelijkertijd veroorzaakt de verminderde smering van de olie versnelde slijtage en vervuiling van de ATF olie. Dit is te herkennen aan de zwarte kleur. Indien de fabrikant geen ATF olie verversing intervallen voorschrijft is olie verversen om de 60.000km tot 100.000km aanbevolen mede afhankelijk van het type gebruik en belasting van de automaatbak. Omdat er meestal alleen ATF olie wordt gewisseld en en niet wordt gereinigd kan maar een gedeelte van de ATF olie kan worden afgetapt (koppelomvormer, koeler en leidingen niet) wordt de nieuwe ATF olie direct vervuild door de oude in het systeem achtergebleven ATF olie. Hierdoor wordt het effect van nieuwe ATF olie weer gedeeltelijk teniet gedaan en vindt er slechts een minimale kwaliteits verbetering plaats. Hierdoor worden problemen niet opgelost en soms alleen maar verergerd.

Met de GS Powerflush® methode pakt u het probleem in de basis aan en wordt de automaatbak volledig gereinigd en alle ATF olie ververst. Deze aanpak garandeert een optimaal resultaat.

Oplossing voor klachten

Met het spoelen van de automaat kunnen de volgende klachten doorgaans goed verholpen worden:

  • Verhelpt trillen met optrekken
  • Verhelpt schommelend toerental
  • Soepeler schakelen
  • Haperende kickdown
  • Langer in de versnelling blijven hangen met opschakelen

FAQ

Vraag en antwoord op de meest gestelde vragen.

Wat kost het spoelen van een automaat?

De vanafprijs van een automaat flushen is €305 inclusief BTW. Afhankelijk van de hoeveelheid, type olie, en type filter kan de prijs variëren.

Hoe lang duurt een automaat spoelen?

Het spoelen van een automaat duurt gemiddeld 1,5 uur. U kunt in de tussentijd rustig genieten van een warme koffie of thee in onze kantine.

Wat moet ik doen nadat mijn automaat geflusht is?

U kunt gewoon normaal terug rijden. Als u op uw bestemming bent raden wij aan om de auto nog 1 minuut te laten draaien. Dit geeft de software de tijd om de waardes van de automaat aan te passen.

Kan mijn automaat gespoeld worden?

Vrijwel iedere automaatsoort kan gespoeld worden en heeft onderhoud nodig. De uitzonderingen die niet te spoelen zijn: Robot automaatbak en een droge DSG.

Wordt mijn filter vervangen?

Indien de bak beschikt over een oliefilter vervangen wij deze indien mogelijk. Oliefilter en vervangen worden altijd extra berekend op basis van kostprijs.

Bekijk ook eens